Expedities, Onderwijs, Thema's

3Dkanjers. Geen rocket science, gewoon mee beginnen

Nicole Welleweerd

Het doel van 3Dkanjers was om op elke basisschool in de regio een 3D-printer te plaatsen. Dat is bijna gelukt! Ongeveer in elke basisschool in Meppel, Staphorst en Steenwijk heeft een 3D-printer in de klas staan. Dat is mogelijk gemaakt door Stad & Esch, Rabobank en Ronde tafel.

De credits voor het allereerste 3Dkanjers project gaat naar Hoogeveen. Meppel en omgeving kwamen als tweede aan bod; een ontzettend mooi voorbeeld van hoe snel een project succesvol wordt door het leggen van verbindingen. Inmiddels is 3Dkanjers in meer regio’s actief, waaronder in Groningen met 110 scholen en in Friesland met 112 scholen. Dit gaat allemaal in samenwerking met ongeveer twintig lokale Rabobanken. Het begint met het bouwen van de printer. Dan het bekend maken bij de leraren, laten zien dat techniek niet eng is, maar je het vooral gewoon moet doen. Daarna met de kinderen in de klas, die zelf dingen gaan maken. En dan projecten uitvoeren, bijvoorbeeld kubussen voor wiskundeles of dieren uit de oudheid voor geschiedenis. Het kind staat centraal bij de 3Dkanjers, maar het is heel regionomisch. Er is bijvoorbeeld een prachtige koppeling gemaakt met de expeditie Recreatie. Een aantal scholen maakt met de 3D-printers flesopeners met daarop in Chinese tekens de tekst “bier uit Giethoorn”. Een briljant idee, Chinezen vinden ze geweldig en de productiekosten zijn 30 cent per stuk.

Enthousiast?

Jos wil graag dat 3Dkanjers een meer structurele basis krijgt. Bijvoorbeeld dat bedrijven opdrachten neerleggen bij basisscholen die kinderen realiseren met de 3D-printers. Dit kan gerealiseerd worden als er een regionoom is die de kar wil trekken van dit mooie initiatief en basisscholen, organisaties en bedrijven aan elkaar wil koppelen. Ken of ben jij een kartrekker? Mail dan naar bijdrage@regionomie.nl

3dkanjers Jos Kok X