Food & Agri, Nieuws

Mannenvlees op het menu!

Het vermarkten van bokjesvlees in de regio

Marinka Westrik

De Nederlandse geitenmelksector bestaat uit circa 365 moderne melkgeitenbedrijven die samen zorgen voor een jaarlijkse productie van zo’n 220 miljoen kilogram geitenmelk. In diezelfde sector worden jaarlijks 150.000 pasgeboren bokjes geslacht en vervoerd naar het buitenland. Regionale verspilling van vlees dat heel smakelijk is.

Vorige maand ontmoette Anne Marie Verkade-Diphoorn van Kiemkr8 Marieke Louwers-de Weerd tijdens een bijeenkomst van het expeditieteam Food & Agri. Samen met haar man runt Marieke Pronkjewail Melkgeiten in Ruinerwold. Op deze biologische geitenboerderij leven 600 melkgeiten, enkele bokken en 150 lammetjes.

‘Marieke en haar man lopen letterlijk al een tijdje tegen de verspilling van bokjesvlees aan’, zo vertelt Anne Marie. ‘Bokjes produceren geen melk en je hebt er maar een paar nodig om nakomelingen te krijgen. Toch worden er op elke boerderij boklammeren geboren en voor deze dieren is momenteel geen landelijke/regionale afzetmarkt. Het vlees wordt dan ook vervoerd naar het buitenland waar het o.a. verwerkt wordt in diervoeding en worsten.’

Omdat Nederlanders niet gewend zijn om geitenvlees te bereiden en te eten, verlaat een ontzettend mooi product zomaar onze regio. 

‘Deze vorm van verspilling willen Marieke en Rien graag oplossen door de bokjes langer op hun boerderij te houden’, legt Anne Marie uit. ‘Het ultieme doel zou zijn dat de consument uit de regio net zo makkelijk een stukje geitenvlees koopt als een stukje rundvlees. Bokjesvlees is in delen van Azië en Afrika de meest gegeten vleessoort en is in Zuid-Europa is het zelfs een delicatesse. De buitenlandse toerist is dan ook een belangrijke potentiële doelgroep. In Giethoorn komen bijvoorbeeld veel Aziatische toeristen die het gewend zijn om geitenvlees te eten.’

Kiemkr8 helpt bedrijven van een idee naar een concept en denkt vanuit het regionomische gedachtengoed mee met Pronkjewail Melkgeiten over het vermarkten van bokjesvlees in de regio. Binnenkort staat er een kooksessie op het programma om verschillende gerechten met mannenvlees uit te proberen. Onder andere de bladero staat op het menu. Dit is een bladerdeeg gerecht met gestoofd bokjesvlees. Marieke hoopt op termijn restaurants te vinden die het unieke vlees op de kaart willen zetten.

‘Het is echt zonde dat ‘mannenvlees’ een bij- en restproduct is. Dat is totaal niet nodig. Bokjesvlees heeft een bevat een laag verzadigd vetpercentage en is heel eiwitrijk. Dit past goed bij de levenstandaard van nu. Bovendien heeft het een heerlijke smaak’, sluit Anne Marie af.

Food & Agri nieuws