Zo werkt de regionomie

Regionomie maakt iets zichtbaar wat je overal om je heen kunt voelen: de kracht van verbinding.

De regionomie is van iedereen. In de regionomie leggen inwoners, organisaties en bedrijven duurzame verbindingen met een gedeeld verlangen: ook in de toekomst prettig wonen, werken en leven in de regio. Samen werken aan het realiseren van dromen en initiatieven, door kennis en netwerken met elkaar te delen. En bestaande initiatieven versterken door ze met elkaar te verbinden. Want een succes vier je niet alleen, dat vier je samen. Samen werken aan een economie van geluk, gezondheid en geld.

In de regionomie gaan regionomen op expeditie met de uitdaging om de kracht van de regio te versterken. De thema’s van de expeditieteams zijn Onderwijs, Zorg, Recreatie, Innovatie en Food & Agri. Regionoom in de regionomie; dat ben je zodra je ’t gaat doen. Want regionomie is eenvoudig meedoen.

Meer over de regionomie lees je in het Manifest.

Expeditieteams

Meedoen doe je zodra je in een expeditieteam zit. Samen met je reisgenoten ontdek je het bekende en het onbekende. Je leert nieuwe manieren van zoeken, vinden en doen. Want bedenken, maken, proberen en verbeteren gaat altijd beter wanneer je het vanuit verbinding doet. In de regionomie hebben we vijf expeditieteams: Food & Agri, Innovatie, Onderwijs, Recreatie en Zorg. Naast de sessies die je met elkaar hebt als team, komen alle expeditieteams twee keer per jaar bij elkaar tijdens het Basecamp. Hier bespreken we de ideeën en kansen van expeditieleden. Successen met elkaar delen is leuk. Daar krijgen we energie van. Daarom organiseren we één keer per jaar De Regio Draait Door; een festival vol regionale successen. 

food & agriinnovatieonderwijsrecreatiezorg

Zo werkt het in de regionomie

Het onzichtbare wordt zichtbaar, in vijf fases van een groeiende verbinding. Zo wordt het onbekende vertrouwd, zo wordt het moeilijke makkelijke en groeit verbinding uit tot een werkzame kracht.

Ontmoeten 

Leren kennen. Als je niet weet dat het bestaat, dat er iets aan de hand is, hoe kun je dan bijdragen?

Alles begint daarom met tegenkomen en kennismaken. Vaak blijkt er vlakbij gewoon iemand te zijn die kan helpen. Terwijl we vaak te ver weg kijken. Veel nieuws begint met koffie drinken. Tegenkomen. Nieuwe ontmoetingen, nieuwe mensen, nieuwe kennis. Nieuwe gezamenlijke vragen vind je soms al aan de overkant van de straat. Of binnen een kwartiertje rijden in je regio.

Ontdekken

Ontdekken wat je deelt. Welke waarden of plannen je samen hebt. Welk verleden, welke dromen.

Je ontdekt elkaars raakvlakken en je krijgt overzicht van wat er speelt. Er zijn opties en mogelijkheden. Je ontdekt ook een gezamenlijk beginpunt. Je stelt samen doelen, maakt samen overzicht en keuzes. In het samen doen, ontdek je steeds meer in elkaar. En het besluit dat je samen iets gaat doen wordt bijna automatisch genomen. Iets delen is als vanzelf iets gaan doen.

Op weg

Op weg naar onbekende plekken, in je hoofd of in de wereld.

Bij dat je samen op weg bent, breng je veel tijd met elkaar door. Tijd waarin je meer van elkaar ontdekt. Tijd waarin de kennismaking verdiept en je niet alleen de raakvlakken verkent maar ook hoe je elkaar aanvult en versterkt. Het voelt als een expeditie, naar wat je alleen niet weet, maar samen beter weet.

Onderzoeken 

Je vindt manieren van werken die effect hebben: werkwijzen die verdiepen en versnellen. Waardoor je samen dingen voor elkaar krijgt. 

Tegelijkertijd worden dromen en doelen steeds scherper. Je weet hoe je het hebben wil, of hoe het anders kan.

Optellen 

Je merkt hoe stevig je verbonden bent en hoe samenwerking zich verdiept. Hoe dat heel veel mooi gezamenlijk nieuws mogelijk maakt.

Dat geeft een enorm vertrouwen, en dat vertrouwen kun je gebruiken voor meer: vaker, dieper, moeilijker, spannender… Gesterkt door die zichtbare verbinding ga je nadenken over nieuwe mogelijkheden en sta je open voor weer nieuwe kennismakingen.

Meer over hoe de regionomie werkt, lees je in Zo werkt de regionomie.

Meedoen?

E-mail naar bijdrage@regionomie.nl