Expedities, Recreatie, Thema's

Meppel aan Zee

Nicole Welleweerd

Wist je dat Meppel de grootste containerterminal van Noord-Nederland heeft? En weet je wat voor bedrijven in de haven van Meppel gevestigd zijn? En dat Meppel al eeuwenlang verbondenheid heeft met het water? Meppel aan Zee geeft inwoners uit de regio op 10 juni 2017 een kijkje in het havengebied, waar allerlei vragen over het havengebied beantwoord worden.

Meppel aan Zee werd gekoppeld aan het Grachtenfestival. Het Grachtenfestival vond plaats binnen de sluis; Meppel aan Zee daarbuiten. Vijf bedrijven uit het havengebied waren enthousiast om met deze pilot mee te draaien, waaronder Alumax Boats, MCS, Boatservice Dannijs, Holterman Shipyarden en Jachthaven Meppel. Zij vertelden de bezoekers over wat zij allemaal doen in de haven. Dit is heel divers; van mooie jachten bouwen tot aan goederen vervoeren op containerschepen. Via de regionomie kwam Bart in contact met Arie Willem Vermeij van Café Fanfare in Giethoorn. Hij leverde Meppel aan Zee de rondvaartboten en pendelboten waarin bezoekers langs de bedrijven voeren. Zo voer je langs een groot containerschip, dat toevallig op 10 juni in de haven lag, en zag je de heftrucks rijden en de kraanbeweging vanuit je bootje. Je kon op twee plekken aan boord gaan: bij molen De Weert en bij Jachthaven Meppel in de Sethehaven. Meppel aan Zee wordt een stichting, zodat er continuïteit in het evenement komt. De pilot is geslaagd en de intentie is er om het onderwijs nadrukkelijk te betrekken bij de organisatie van het vervolg. Dit geeft leerlingen een mooie kans  om te leren wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van het evenement en kennis te maken met de beroepen in de haven.

Enthousiast?

Lijkt het jou leuk om meer te weten te komen over wat zich allemaal afspeelt in het havengebied van Meppel? Of wil jij in 2018 ook graag iets vertellen over jouw bedrijf in de haven? Stuur dan een e-mail naar bijdrage@regionomie.nl

Bart Beltman Meppel aan Zee