Food & Agri, Nieuws

Deel 2: Regionale voedselverspilling in de snelkookpan

Op bezoek bij Pronkjewail Melkgeiten Ruinerwold

Marinka Westrik

Gewapend met een regionomische snelkookpan en een bijpassende soeplepel-microfoon gingen de expeditieleden van team Food & Agri de afgelopen weken op pad. De enorme hoeveelheid regionale voedselverspilling werd in mootjes gehakt en verdween zonder pardon in de snelkookpan.

Voor deel 2 van ‘regionale voedselverspilling in de snelkookpan’ is Anne Marie Verkade-Diphoorn van Kiemkr8 op bezoek bij Marieke Louwes-de Weerd. Samen met haar man Rien runt zij Pronkjewail Melkgeiten in Ruinerwold. Op deze biologische geitenboerderij leven 600 melkgeiten, enkele bokken en 150 lammetjes.

Rien en Marieke lopen letterlijk al een tijdje tegen de verspilling van bokjesvlees aan. Bokjes geven geen melk en worden daarom na een tijdje geslacht. Op dit moment verlaat het vlees daarna de regio. Het wordt met name naar Spanje vervoerd waar het o.a. verwerkt wordt in worst.

‘Deze vorm van verspilling willen wij graag oplossen door de bokjes langer op onze boerderij te houden. Uiteindelijk worden ze dan geslacht en bieden wij het vlees in de regio aan ter consumptie’, vertelt Marieke.

‘In heel veel andere landen is het eten van geitenvlees heel normaal. De buitenlandse toerist is dan ook een potentiële doelgroep. In Giethoorn komen bijvoorbeeld veel Aziatische toeristen die het gewend zijn om geitenvlees te eten. Daar zou het heel goed bij kunnen aansluiten!’

Food & Agri Snelkookpan Voedselverspilling