Food & Agri, Nieuws

De Zuivelinspiratie-
week

'Internationals' leren van de Nederlandse Food & Agri sector

Marinka Westrik

In de week van 16 t/m 22 november brachten 12 kleinschalige boeren uit Indonesië, Kenia en Tanzania een bezoek aan Nederland om kennis te maken met de Nederlandse zuivelsector en haar melkveehouders. De zuivelinspiratieweek was een initiatief van de Rabobank Foundation. Een organisatie die zich al ruim 40 jaar bezighoudt met het vraagstuk: hoe help je mensen om zelfredzaam te worden?

11 lokale Rabobanken vormden tijdens de Zuivelinspiratieweek een gastvrije basis en regelden informatieve bedrijfsbezoeken bij bedrijven uit de regio. Kasper van Benthem, expeditieleider Food & Agri, bracht samen met de 12 boeren uit Indonesië, Kenia en Tanzania een bezoek aan onze regio.

‘We begonnen de dag in Tijnje, een klein dorpje in de provincie Friesland’, aldus Kasper. ‘Op Kaasboerderij De Deelen werden kennis en ervaringen uitgewisseld. Door middel van een informatieve rondleiding leerden de ‘internationals’ over het leven op deze duurzame boerderij.’

‘De regio werd vervolgens per boot verder verkend’, gaat Kasper verder. Het idyllische Giethoorn werd vol verwondering bekeken vanaf het water. Op het water was er alle tijd om kennis te maken met de verschillende culturen en ideeën. De tocht eindigde bij restaurant de Pergola waar onder het genot van een hapje enthousiast werd nagepraat over deze enerverende dag. 

Kasper kijkt tevreden terug op deze vermenging van cultuur en kennis. ‘Het is ontzettend belangrijk om te leren van de verschillende culturen die er zijn en om kennis te delen. De Zuivelinspiratieweek brengt mensen samen. Zelfs over grenzen heen.’

Zuivelinspiratieweek